Vítejte na našich nových webových stránkách!! Věříme, že zde každý najde to své, co ho zajímá :-)

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat.

....

POLEDNÍ MENU -> ZDE <-

....

VÍKENDOVÁ NABÍDKA -> ZDE <-

Artaban v ráji běžkařů a cyklistů

Vysočina je pro milovníky turistiky srdeční záležitost. Kopce tak akorát pro jízdu na kole, lesy plné hub, rybníček k osvěžení za každým ,rohem‘, v zimě láká bílá stopa. Městečko Žirovnice leží asi tak uprostřed a je známo především díky historii výroby knoflíků. Do letošní turistické sezony vstoupila Žirovnice velkým krokem a získala tak novou dominantu náměstí - hotel Artaban.

Kdo si láme hlavu nad jeho názvem tak jako já, budiž poučen, že Artaban je buď čtvrtý ze tří králů který, prošvihl‘ začátek biblického putování, nebo legendární pes z filmu Fantomas kontra Scotland Yard - vyberte si. Mě se líbí varianta číslo dvě, ale to není podstatné. Využil jsem tedy rodinné oslavy k návštěvě, a díky přítomnosti ředitelky hotelu paní Věry Žižkové jsem měl šanci prozkoumat všechna zákoutí hotelu. Byť jsme začali u jídla, do zbrusu nové kuchyně jsem se dostal až na závěr.

Postavit v menším městě nový hotel je z pohledu starousedlíka jistě předmět k hospodským diskuzím. Z pohledu návštěvníka však Žirovnice dostává do vínku zcela nový pohled na kulturu v gastronomii, krásnou restauraci a kavárnu, vyhlídkovou terasu, wellness, masáže, tělocvičnu, bowling a další. Oč více září na rohu náměstí nová stavba, o to náročnější a především zodpovědnější je práce mladého provozního týmu, od kuchaře až po posledního člena personálu.

Vyhnu-li se jako obvykle hodnocení samotného jídla (můj kapr byl připraven na grilovací desce a skvěle), usměvavá obsluha obstála na jedničku. Potěšila mě rovněž nabídka místního pivního speciálu Artaban, z pivovaru v nedalekých Horních Dubenkách (námět na další výlet).

Při prohlídce zdánlivě malého hotelu, kde svůj otisk zanechala i řada místních řemeslníků, získáte hřejivý pocit z poctivě vykonané práce. Stavitelé dobře přizpůsobili výhledy z oken, prostory a jejich funkci v domě navrhli tak, že se v patře cítíte jako doma, přesto že se v přízemí hotelu můžete setkat s dělitelným konferenčním a školícím sálem až pro 120 lidí a samostatným salonkem. Provozovatelé také mysleli na půjčovnu kol i běžeckých lyží.

Konečně se dostáváme do kuchyně. Opět jedna z těch krásných, účelně navržených kuchyní pro daný koncept - světlá, prostorná, obchozí varný blok. Čerstvé bylinky za oknem svědčí o poctivém přístupu ke gastronomii. Při naplněné kapacitě pokojů i konferenčního sálu se tu sice budou mít co ohánět - varianta stolového uspořádání počítá i s banketem - v záloze je však pelhřimovská hotelová škola a dostatečná technologická vybavenost včetně konvektomatu Retigo začleněného do varného bloku, vakuovačkou a šokerem. Při dobré organizaci kuchyně a servisu by se měla vykrýt i stará bolest při plánování kuchyní - nedostatek odkládacích ploch. To však jde vyřešit mobilními systémy, kterých je na trhu dostatek.

Nezbývá tedy, než popřát mladému týmu hotelu Artaban hodně úspěchů, vytrvalost a chuť obstát. Nejen před nároky čtyřhvězdičkových hostů, ale i před zkoumavým domácím publikem.


Zdroj: GASTRO MAGAZÍN

Hotel Artaban
9.4/10